Ad Leo Astra

Onpa sopivaa, että kirjoitan tätä blogipostausta Porista käsin, sillä tämänpäiväinen maalari-idolini on syntynyt täällä. Toinen maalaus Uhanalaiset -näyttelyyni on Akseli Gallen-Kallelan maaginen Ad Astra maalaus vuodelta 1907. Ad Astra tarkoittaa tähtiin. Ad Leo Astra ei tarkoita mitään Latinaksi, mutta minulle se tarkoittaa kohti leijonan tähteä. Maalauksen uhanalaisena tähtenä on aasianleijona (ilmeinen valinta hiussommitelman kannalta).

It’s very convenient that I’m writing this blog post in Pori since my today’s artist idol was born here. Second painting I did for the Uhanalaiset – Endangered exhibition was Akseli Gallen-Kallela‘s magical Ad Astra painting from the year 1907. Ad astra means to the stars. Ad Leo Astra doesn’t mean anything in Latin but for me it meas to the lion star. My endangered animal star for this one was Asiatic lion (obviously since I needed the floating hair).

Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015_10

Tämä teos on erittäin symbolinen maalaus minulle. Ensinnäkin siksi, että näyttely on Korkeasaaressa Kissojen yön aikaan. Maalauksen pääelementit ovat yö ja kissaeläin. Toiseksi siksi, että täytän kolmekymmentä vuotta päivää ennen näyttelyn avajaisia ja minun horoskooppimerkkini on leijona.

This is very symbolic painting for both to me and for the exhibition. Firstly because the exhibition will take place during the Night of the Cats of the Korkeasaari Zoo. This painting features both a night and feline. Secondly I’m turning thirty the day before the opening of the exhibition and my astrological sign is Leo. Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015

Haastavinta Uhanalaiset -näyttelyn teosten toteutuksessa on saada eläimet suht luonnollisen näköisesti ihmisen asentoihin. Yritäpä googlata kahdella jalalla seisovaa leijonaa niin huomaat. Mutta kumarran näille taiteilijamestareille, joiden suurteoksia lainaan. Olen kaiken velkaa heidän loistaville idoille ja sommittelulle.

The most challenging part of executing these Endangered -paintings is to get the animals look natural in human poses. Try to google lion standing on two legs and you’ll see. But I do honor the artist gurus whose great works I’m borrowing. I own it all to their ideas and composition.
Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015

Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015

Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015

Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015 Välillä on helpompi maalata väärinpäin. // Some times it’s easier to paint upside down.Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015 Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015Valmis. // Done.Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015Ad Leo Astra – Elli Maanpää –  2015 – akryyli kankaalle // acrylic on canvas.
Uhanalaiset_Ad-Leo-Astra_painting_elli-maanpaa_2015_10

Advertisements

Thanks for reading! So what say you?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s