Don’t Notice Until It’s Gone

On paljon asioita, joita ei muista arvostaa ennenkuin niitä ei ole. Esimerkiksi terveys. Olen perusterve nuori nainen, mutta olen muistanut olla siitä kiitollinen nyt vasta kun flunssa on iskeytynyt kehooni ja pakottanut minut lepäämään. Mutta olen myös kiitollinen flunssasta, sillä se on palauttanut minut olemaan läsnä kehossani – hetkessä kiinni. Usein eläessämme arkea surffailemme aivan liikaa aivobaanalla, viilettäen menneessä ja tulevassa. Stressaamme ja panikoimme asioita, jotka eivät ole ajankohtaisia. Kun on pakko pysähtyä, huomaa olla kiitollinen kaikesta siitä minkä ympäröimä on juuri nyt: minulla pehmeä ja lämmin makuualusta, ulkona paistaa kevät aurinko ja Radio Helsingissä soitetaan hyvää musiikkia. Lopulta sitä taas muistaa, ettei oikeasti ole kiire yhtään mihinkään. Onni on vain nyt.

There is lots of things that we don’t remember to appreciate before they are gone. For example health. I am basically very healthy young person but only now that I’ve been down with a cold I’ve remembered to be grateful of my healthiness. But I’m also grateful of the sniffle since it forced me to rest and be present in my  corpus. When we’re living our everyday life we often surf in our brain to the past and to the future. We stress and panic of things that aren’t actual. When we’re forced to pause we notice all that is beautiful in the current moment: I have soft and warm place to lay, there is spring sunshine outside and they play good music in the Radio Helsinki. Finally I remember again that there is really no hurry to go anywhere. Happiness is only now.Blue sweater drawing by Elli Maanpää 2015Kuvitus: Sininen villapaita – postikorttiluonnos. Elli Maanpää 2015.

Illustration: Blue Sweater – postcard sketch. Elli Maanpää 2015.
Blue sweater drawing by Elli Maanpää 2015

Advertisements

Thanks for reading! So what say you?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s