Elli Maanpää

Visual Artist

Interview: When art comes from the joy of creation

Interview for Artitus Project // Elli Maanpää.

Interview: When art comes from the joy of creation.

“This interview is part of Artitus Project, which is a visual project idealized by Barbara Kaucher. Project aims to show how things are made, how artisans perceive themselves and their work, and their social impact. “

“In this interview Elli Maanpää tells us how art impacts her life, what are her inspirations, and how it feels to be an artist. She brings her insights on how it is to create art manually in a digital world, and also she shares her biggest influences in the art world. Elli is a Finnish artist who works in different kinds of media following her creative flow no matter the kind of canvas. She doesn’t believe in putting artists in boxes and she thinks that is important for an artist to enjoy life.” 
  • Video and text by Barbara Kaucher. Published 30th of August 2022.
Interview for Artitus Project // Elli Maanpää.

Interview for Artitus Project // Elli Maanpää.

Sisusta koti taiteella

Sisusta koti taiteella // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.
Sisusta koti taiteella. Uutuusmaalauksistani pieni erä taideprinttejä NYT saatavilla vain NETTIKAUPASSANI.

Jokaista taideprinttiä on saatavilla 10 kpl kehystämättömänä ja 10 kpl kehystettynä. Huom! Ilmainen postitus minne päin maailmaa tahansa.

IKUINEN TANSSI

Ikuinen tanssi -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

Ikuinen tanssi -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

KESÄN TUNTU

Kesän tuntu -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

Kesän tuntu -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

“ENTÄ SITTEN”

Entä sitten -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

Entä sitten -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

ALL THAT JAZZ

All that jazz -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

All that jazz -taideprintti by Elli Maanpää // 30cm x 40cm

Fiiliskuvia kodin sisustukseen // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.

Fiiliskuvia kodin sisustukseen // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.

Fiiliskuvia kodin sisustukseen // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.

Fiiliskuvia kodin sisustukseen // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.

Keräile omasi ennenkuin loppuvat. Iloa sinulle. Iloa minulle. Suurkiitos.

Sisusta koti taiteella // Elli Maanpää taideprinttejä. Limited Edition.

Miten kirjoitan taiteestani?

Miten kirjoitan taiteestani - Artist Statement - 7 vinkkiä. Elli Maanpää.

Miten kirjoitan taiteestani? Taiteilija- ja näyttelyesittelyt kaipaavat taulujen lisäksi sanoja. Kuvataiteilijat ilmaisevat itseään kuvin. Sanat jäävät kurkkuun. 

Vaikka taide puhuukin puolestaan sanoja kaivataan myös: jokainen näyttely-, kilpailu- ja apurahahakemus pyytävät taiteen kuvauksen myös kirjallisena. Taidetta esitellään sanoin myös näyttelyjen ja nettisivujen yhteydessä.

Onneksi sanoittaminen on taito siinä missä muukin. Se voi olla helppoa ja hauskaa kun siihen asennoituu niin. Tässä 7 vinkkiä jotka ovat auttaneet minua.

1. MITÄ / MIKSI / MITEN / KUKA / MISSÄ

Vastaamalla näihin kysymyksiin olet jo pitkällä.

MITÄ? Esimerkiksi: Värikkäitä figuratiivisia akryylimaalauksia.

Tiivistä olennaisin yhteen lauseeseen. Kerro kuin sokealle mitä teet. Lisää kuvaavin adjektiivi (esim. abstrakti, surreaali, naiivi) ja tekniikka (esim. piirustus, valokuvaus, puuveistos).

MIKSI? Esimerkiksi: Luon feminiinisen – vuorovaikutteisen – katseen naisiin.

Miksi on ehkä vaikein ja tärkein kysymys. Tällä kysymyksellä löydät parhaiten heimosi: jos miksi osuu ja uppoaa löydät taiteellesi ystävän.

MITEN? Esimerkiksi: Maalaan kerroksittain. Ensin pohjalle abstraktin kuosin ja sen päälle naishahmon.

Yksi vaikuttavin teosesittely, jonka olen lukenut oli pari vuotta sitten Turun Taideakatemian lopputyönäyttelyssä. Maria Kivilaakso oli piirtänyt valtavan kokoisen tussipiirustuksen vuoristomaisemasta. Esitteessä luki, että piirustukseen oli mennyt ”129 tuntia ja 47 tussia”. Tämä data teki teoksesta fyysisen kokemuksen. Teoksen prosessi oli kuin teoksen kuvaama maisema: vuoren valloitus.

On myös hyvä pitää mielessä, että se mikä on itsestäänselvää sinulle ei ole sitä välttämättä katsojalle. Voit mainita esimerkiksi välineitä, tekniikoita tai värejä joita käytät.

KUKA? Esimerkiksi: Taiteen maisteri Elli Maanpää (s.1985 Turku). 

“Itseoppinut” on yhtä mielenkiintoinen fakta kuin tutkintotitteli. Mainitse ainakin oletko pitänyt taidenäyttelyitä, kilpailumenestyksestä ja tärkeistä maininnoista. Kehu itseäsi faktoilla älä adjektiiveilla. 

MISSÄ? Esimerkiksi: Työskentelen ateljee-galleriallani Helsingin Etu-Töölössä.

Kerro ainakin nykyinen asuinkaupunkisi.

Vasemmalla: Maalaus "Kesän tuntu". Oikealla: Minä pähkäilemässä mitä kirjoittaa taiteilijaesittelyyn. Kuvat: Elli Maanpää

Vasemmalla: Maalaus “Kesän tuntu”. Oikealla: Minä pähkäilemässä mitä kirjoittaa taiteilijaesittelyyn. Kuvat: Elli Maanpää

2. EI TARVITSE MENNÄ KERRALLA OIKEIN

Taiteilijaesittelyä (artist statement) voi ja kannattaa muokata koko ajan. Harvoin ensimmäinen versio on täydellinen. Editointi kannattaa.

3. MITEN MUUT SANOITTAVAT TAIDETTASI?

Loistavia paikkoja kerätä omaa taidetta kuvaavia ajatuksia on esimerkiksi:

  • Näyttelyiden vieraskirjat
  • Sosiaalisen median kommentit ja viestit
  • Haastattelut

*Jos sinua ei ole vielä haastateltu, niin pyydä kaveria haastattelemaan sinua. Nauhoittakaa se, niin siitä on helppo poimia suoria lainauksia. On mahdollista, että kaveria kiinnostaa taiteessasi juuri se mitä itse pidät itsestäänselvänä tai tylsänä. Heikkoudet saattavat olla vahvuuksia.

Valitse vain asioita, jotka resonoivat sinussa. “Kyllä. Juuri tuota pyrin taiteellani tavoittelemaan”. Jos katsojan mielestä kuvaat kuolevaisuutta, mutta omasta mielestäsi kaupallisuutta, niin pysy oman viestisi takana. Katsojilla on oikeus tulkita teoksia omien tarpeidensa mukaan, mutta sinä olet ilmaisusi kapellimestari.

4. OUTSIDE THE BOX

Kirjoita sittenkin runo, haiku tai tarina. Joskus tämä voi toimia jäänmurtajana. Elossa/Eloisa -näyttelyesittelyyni kirjoitin alla olevan haikun. Tämä pieni sanailu kuvasi maalausteni sisältöä paremmin, kuin mikään faktaan pohjautuva lause. Lisäsin kyllä perinteisen näyttelyesittelyn runon alle.

Oi, julkea kesä.
Vielä olet elossa
väri eloisa.

Vasemmalla: Maalaus "Näen sinut näkemässä minut" kruunattuna ateljeella. Oikealla: Maalaus "Entä sitten". Kuvat: Elli Maanpää

Vasemmalla: Maalaus “Näen sinut näkemässä minut” kruunattuna ateljeella. Oikealla: Maalaus “Entä sitten”. Kuvat: Elli Maanpää

5. EI TARVITSE ESITTÄÄ “HIENOMPAA” KUIN ON

Vaikka taidemaailma välillä esitetään teennäisyyden estradina, niin oikeasti aitoutta ja selväjärkisyyttä arvostetaan kuvataidemaailmassa yhtä paljon kuin kaikkialla muuallakin. Näyttelyesittelyyn ei missään tapauksessa  t a r v i t s e  kirjoitta haikua. Tai lainata antiikin filosofeilta. Tai käyttää sivistyssanoja. Olet hieno uniikki itsesi käyttämällä omaan suuhusi sopivia sanoja.

Testi: Pystytkö lukemaan ääneen taiteilijaesittelysi ystävillesi – jotka eivät ole taiteilijoita – ilman että he repeävät nauramaan? Pömpöösiys kääntyy helposti tahattomaksi komiikaksi.

6. LAINAA FIKSUILTA

Ei ole ollenkaan huono idea etsiä itseäsi miellyttävä taiteilijaesittely ja käyttää sitä oman esittelyn pohjana. Älä lainaa mitään lausetta suoraan. Mutta esimerkiksi rakenteen voit hyvin lainata.

Suosittelen myös tarttumaan kirjastossa tai kirjakaupassa taideaiheisiin kirjoihin. Miten Helene Schjerfbeckin maalauksista puhutaan? Entä Ellen Thesleffin? Tai Picasson? Ehkä jostain kuvailusta löydät kaikuja, jotka istuvat myös sinun taiteeseesi.

Minä lainasin serendipiteetti sanan Maija Isolan -taidetta, kuoseja ja elämää kuvaavasta kirjasta.

“Serendipiteetti tarkoittaa kykyä tehdä sattuman ohjaamia, odottamattomia löytöjä, yleensä sellaisesta aihepiiristä, josta löydön tekijällä on laaja tietämys.” – Wikipedia.

Yhdistin sanparin: “Värien serendipiteetti”. Se kuvaa hyvin värikylläistä tapaani maalata. Olen ylpeä värien käytöstäni: siitä miten runsaita, mutta yhteensopivia maalaukseni ovat. Värien käyttöni on rajattua (käytän kuutta maalia), mutta intuitiivista. Rakastan onnistuineita sattumia. Tasapainoilua kirkkaiden värieni välillä.

7. JOS SEN VOI SANOA YHDELLÄ LAUSEELLA

…älä käytä kahta. Olen itse luonteeltani polveileva sanailija. Opettelen tiivistämistä copywriterinakin toimivalta puolisoltani. Jos voi säästää lukijan aikaa kertomalla asian lyhyemmin, niin se kannattaa.

Pidemmittä puheitta. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

Klikkaa blogikirjoitus talteen Kirjanmerkkeihin tai jaa sosiaalisessa mediassa. Kiitos että täggäät minut @ellimaanpaa mukaan. Adios amigos.

Miten kirjoitan taiteestani - Artist Statement - 7 vinkkiä. Elli Maanpää.

Miten kirjoitan taiteestani – Artist Statement – 7 vinkkiä. Elli Maanpää.

So │ Acrylic Painting │ 150 x 100 cm │ 2022

Elli Maanpää. So. Acrylic on canvas. 100 cm x 150 cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
ENTÄ SITTEN (Eng. So)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 100 cm x 150 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a confident woman in a colourful dress.

 

Kesän TOP 3

Elli Maanpää Art Kesä Top 3: Kuoseja, kieliä ja lomailua.

Kesän TOP 3 kuuluu: Kuosien ihmeellinen maailma, kielikylpy ja lomailua.

Vaikka viime viikolla tuli sairastettua Korona, niin se ei pääse kesän huippusijoille. Ei lähellekään. Oikeastaan se pitää jumbosijaa. Vaikka kiitollinen olen siitä, että itsellä tauti oli lievä ja mitään upeaa ei tarvinnut peruuttaa sairastumisen takia. Syntymäpäivä meni kyllä vähän säästöliekillä. Itseni lisäksi avopuolisoni ja appeni olivat silloin toipilaita. Oh well. Kaikki voimme jo paremmin.

Vasemmalla: Yksityiskohta maalauksesta "Hyppy". Oikealla: Maalauksesta inspiroitunut kuosi "Pulahdus". Kuvat: Elli Maanpää

Vasemmalla: Yksityiskohta maalauksesta “Hyppy”. Oikealla: Maalauksesta inspiroitunut kuosi “Pulahdus”. Kuvat: Elli Maanpää

KUOSIEN IHMEELLINEN MAAILMA

Minä rakastan kuoseja. Vaikka tämä ei ole uusi uutinen – olen tehnyt kuosisuunnittelusta mm tutoriaaleja YouTubeen – niin tänä kesänä kuosini ottivat aimo harppauksen kohti maailman valloitusta.

Olen kiitollinen Kuvittajat ry:lle, joka näki kuoseissani potentiaalia. Raati myönsi minulle kuukauden apurahan kuosisuunnitteluun ja -portfolion kasaamiseen. Lisäksi sain henkilökohtaista liiketoimintasparrausta Heikki Laaniselta, joka kannusti rohkeasti eteenpäin. Arvostan.

Työskentelyrauhan avulla löysin vihdoin sen punaisen langan: Miltä “Elli Maanpää -kuosin” kuuluu näyttää. Olen etsinyt tapaa saada maalaukseni ja kuosini toimimaan yhdessä.

Maalauksissa pidän akryylimaalien rouheudesta ja yllättävistä muodoista. Kuoseissa vektoreiden linjakkuudesta. Piirtämällä maalauksen motiiveja vektorikuviksi mahdollistan sen, että samaa kuosia voi käyttää eri kokoisena vaikka lentokoneen ja tulitikkuaskin kyljessä. Uutukaiseen kuosiportfoliooni voi tutustua täällä. Lisää kuoseja tuloillaan.

Vasemmalla: Valokuva Tukholman Gamla stan:sta. Oikealla: Duolingo -näkymä. Kuvat: Elli Maanpää

Vasemmalla: Valokuva Tukholman Gamla stan:sta. Oikealla: Duolingo -näkymä. Kuvat: Elli Maanpää

KIELIKYLPY

Hurahdin tänä kesänä kielten oppimiseen. Duolingo – on kännykkään ladattava sovellus, jonka avulla voi opetella eri kieliä. En ole koskaan jäänyt yhtä pahaan koukkuun kännykkäpeliin, kuin nyt Duolingoon. Huom! Minulla on sovelluksen ilmaisversio.

Aloitin ruotsin kielen kertauksella, sillä teimme heinäkuussa päivän reissun Tukholmaan. Aamukahvin tilaus sujui (miltei) sujuvalla ruotsin kielellä.

Reissun jälkeen siirsin oppimistavoitteeni ranskan ja japanin (!) kieleen. Asuin 2006 kesän Pariisissa. Päätin, että vielä joku päivä ymmärrän mitä petangueta pelaavat papparaiset rupattelevat keskenään. Japanin -kielen lisäsin ruokalistalleni, sillä olemme lähdössä Japaniin syksyllä 2023. Jos (ja kun) tähdet ovat oikeassa asemassa pidän siellä taidenäyttelyn.

27 kielten oppimispäivää takana. Muutamankin minuutin päivittäisellä treenillä kielitaito kehittyy enemmän, kuin jos ei treenaisi ollenkaan. Suosittelen.

Vasemmalla: Cocco ja perhe pihakahveilla. Oikealla: Punahattuinen herra kirpputorilta. Kuvat: Elli Maanpää

Vasemmalla: Cocco ja perhe pihakahveilla. Oikealla: Punahattuinen herra kirpputorilta. Kuvat: Elli Maanpää

LOMA

Olen itsestäni ylpeä, kuinka hyvin onnistuin lomailemaan heinäkuun – mitä nyt aloin opiskelemaan kahta haastavaa kieltä. Se ei ole meille suoritusorientoituneille Maanpään perheenjäsenille helppoa. Lähinnä nukuin, söin, uin, saunoin, kiersin kirpputoreja ja luin. Vietin laatuaikaa perheeni kanssa.

Kyllä loma – jopa pieni pitkästyminen – tekee välillä hyvää. Saa etäisyyttä omiin projekteihin. Vähän matkan päästä on helpompi määritellä, mikä on oikeasti tärkeää ja innostavaa. Nyt olen 100% valmis syksyn seikkailuihin. Olen kiitollinen siitä, että minusta on hauska palata töihin. Upottaa pensselit maaliin ja sutia menemään. Seuraava taidenäyttely aukeaa alle kuukauden päästä Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa Lapualla.

Elli Maanpää Art Kesä Top 3: Kuoseja, kieliä ja lomailua.

Elli Maanpää Art Kesä Top 3: Kuoseja, kieliä ja lomailua.

Ready When You Are │ Acrylic Painting │ 80 x 80 cm │ 2022

Elli Maanpää. Ready When You Are. Acrylic on canvas. 80 cm x 80cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
VALMIS KUN SINÄ OLET (Eng. Ready when you are)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 80 cm x 80 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a woman in a swimsuit ready to jump to the water. She’s waiting for you get ready too.

 

Jump │ Acrylic Painting │ 160 x 80 cm │ 2022

Elli Maanpää. Jump. Acrylic on canvas. 160 cm x 80cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
Hyppy (Eng. Jump)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 160 cm x 80 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a woman jumping into water in red swimsuit. Can you spot the Finnish flag from the painting? Painted on the day Finland won the ice hockey championship 2022.

Summer Feels │ Acrylic Painting │ 89 x 116 cm │ 2022

Elli Maanpää. Summer feels. Acrylic on canvas. 89 cm x 116 cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
KESÄN TUNTU (Eng. Summer Feels)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 89 cm x 116 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a woman stretching in a swimsuit and sunglasses. Se is the face of summer.

Picnic Nap │ Acrylic Painting │ 160 x 80 cm │ 2022

Elli Maanpää. Picnic Nap. Acrylic on canvas. 160 cm x 80cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
Nokoset Piknikillä (Eng. Picnic Nap)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 160 cm x 80 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a woman taking a nap on a picnic. Exhibited in Window Gallery Elli in summer 2022.

Is It Time Yet │ Acrylic Painting │ 80 x 80 cm │ 2022

Elli Maanpää. Is it time yet? Acrylic on canvas. 80 cm x 80cm. 2022.

ELLI MAANPÄÄ
Onko jo aika? (Eng. Is It Time Yet?)

MATERIAL: Acrylic paint on canvas
SIZE: 80 cm x 80 cm
YEAR: 2022

Acrylic painting of a woman looking bored. This painting is dedicated to everyone waiting for something. Time goes still when you wait. SOLD to private collector.