Elli Maanpää

Visual Artist

Elli Maanpää Art -Aitoustodistus / Certificate of Atuhenticity

Aitoustodistus

Blog
YouTube
Aitoustodistus on ns kuitti originaalin taideteoksen aitoudesta. Tässä postauksessa kerron, miksi taiteilijat antaa aitoustodistuksen teoksiensa mukana. Ketkä muut voi sellaisen antaa. Mitä aitoustodistukseen olisi hyvä sisällyttää. Ja miltä minun aitoustodistukseni tällä hetkellä näyttää.

MIHIN AITOUSTODISTUSTA TARVITAAN?

Kun ostaa taideteoksen suoraan taiteilijalta on ilmiselvää, että teos on aito.

Aitoustodistus ei olekaan varsinaisesti ensimmäistä omistajaa varten. Vaan jos taidekeräilijä haluaa myöhemmin myydä teoksen eteenpäin, lainata sitä taidenäyttelyyn tai huutokaupata. Kun myyjänä ei olekaan enää taiteilija itse on aitoustodistus yksi lisävarmistin, että teos on aito Helene Schjerfbeck tai Elli Maanpää.

KETKÄ VOI MYÖNTÄÄ AITOUSTODISTUKSEN?

Aitoustodistuksen voi myöntää taiteilijan itsensä lisäksi häntä edustava taho; esimerkiksi galleria. Todistuksia tehdään myös postuumisti. Taidehistorian ammattilainen esimerkiksi taidemuseosta tai -huutokaupasta voi myöntää teokselle aitoustodistuksen. Tämä vaatii perehtyneisyyttä kyseiseen taiteilijaan.

Minun aitoustodistukseni näyttää tältä. Kuva: Elli Maanpää

Minun aitoustodistukseni näyttää tältä. Kuva: Elli Maanpää

MITÄ AITOUSTODISTUKSEEN PITÄÄ SISÄLLYTTÄÄ?

Aitoustodistuksessa on taideteoksen nimi, tekniikka, koko, valmistumisvuosi, kuvaus, päivämäärä, paikka ja allekirjoitus. Tämän lisäksi minun aitoustodistuksessani on numerointi, joka on synkronoitu taideteosluetteloni kanssa. Teosluettelo on taulukko, jossa minulla on jokaisesta teoksestani tiedot, kuva, näyttely- ja myyntitiedot.

Monesti aitoustodistuksessa on kuva kyseisestä teoksesta. Tämä edellyttää sitä, että on mahdollisuus tulostaa jokainen aitoustoditus erikseen. Koska väritulostin on minulla vasta hankintalistallani, aitoustodistuksessani on kuvan sijaan kuvaus. Kuvauksessa kerron mitä teoksessa on: elementit, värit ja aiheen. Kuin kuvailisin maiseman ihmisille, joka ei voi sitä nähdä.

Aitoustodistukseen voi sisällyttää myös provenienssissa tarvittavia tietoja. Provenienssi on esineen näyttely- ja omistajalista. Provenienssi vaikuttaa teoksen myöhempään arvoon. Maalaus, joka on osallistunut näyttelyyn on lähtökohtaisesti arvokkaampi kuin teos, joka on suoraan maalattu olohuoneen seinälle.

MINUN AITOUSTODISTUKSENI ON KUKKAISKORTTI

Halusin lippulappusen sijaan tehdä aitoustodistuksestani kauniin esineen, jolla on esteettistä arvoa itsessään. Joten teetin postikorttikokoisia aitoustodistuksia kukkamaalauskuvituksella ja kultapainatuksella. Kirjoitan teostiedot käsin kortin takapuolelle. Katso tarkemmin alla olevalta videolta.

Tällä taidevlogi -videolla kerron aitoustodistuksestani lisää. Näytän kuinka taiteenmyyntisysteemini toimii.

Shortly in English:

CERTIFICATE OF AUTHENTICITY

In the art vlog video I show and talk about my Certificate of Authenticity and packaging an art work.

WHY? The Certificates are like an extra receipt. Proof that the art work by whom it says it is. Can be needed when you’re planning to sell the art work you’ve bought directly from the artist.

WHO CAN GIVE? Besides artist herself – professional art personnel from ex. Art Museums.

WHAT TO INCLUDE? Title, medium, size, year, description, date, place and signature. Photo is the art work is great too.

Aitoustodistus: Mitä siihen pitäisi laittaa? Ja miksi? - Elli Maanpää Art

Aitoustodistus: Mitä siihen pitäisi laittaa? Ja miksi? – Elli Maanpää Art